Overzicht

Promotieonderzoek Laura Fransen (Catharina Ziekenhuis)

Stappenplan voor sneller herstel na slokdarmkankeroperatie

  • 10 februari 2023

Onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis hebben een bestaand stappenplan verder ontwikkeld om complicaties na een slokdarmkankeroperatie te verminderen en patiënten sneller te laten herstellen. 

Eiwitrijk eten na slokdarmoperatie.
Beeld: Catharina Ziekenhuis

Dat heeft voor deze patiënten geleid tot een stijging van de kwaliteit van leven. Ook is de ziekenhuisopname verkort en worden patiënten minder vaak opnieuw opgenomen op de intensive care. Eenmaal thuis hebben ze minder vaak thuiszorg nodig.

Vóór de operatie worden patiënten aangemoedigd om hun conditie te verbeteren, is er veel aandacht voor voeding en worden patiënten begeleid bij de mentale voorbereiding op de operatie. Direct na de operatie wordt de patiënt gestimuleerd om uit bed te komen en te bewegen. Ook mogen patiënten direct eten en drinken. Het was lange tijd standaard dat patiënten na zo’n complexe slokdarmkankeroperatie vijf dagen niet mochten eten maar sondevoeding kregen.

Op 19 januari 2023 promoveerde arts-onderzoeker Laura Fransen van het Catharina Ziekenhuis op dit onderwerp aan de Universiteit Utrecht.