Overzicht

Daniel den Hoed Award

Simone Dalm wil theranostiek van prostaatkanker effectiever en veiliger maken

  • 4 mei 2023

Dr. Simone Dalm (winnaar Daniel den Hoed Award) onderzoekt hoe de radioactieve stoffen GRPR en PSMA gecombineerd kunnen worden en of die combinatie veiliger en effectiever is dan het toedienen van maar een van de twee stoffen. 

dr. Simone Dalm
Beeld: Erasmus MC

Patiënten met prostaatcarcinoom worden op dit moment behandeld met ofwel GRPR ofwel PSMA. Aan beide stoffen kleven echter nadelen. Dalm op de site van Erasmus MC Foundation: ‘PSMA valt heel gericht de prostaattumor aan, maar ook de speekselklieren. Hierdoor wordt eten erg lastig en krijgt de patiënt veel last van bloedingen in de mond. PSMA heeft dus een grote invloed op de kwaliteit van leven. De stof GRPR heeft als nadeel dat die niet alleen bij de tumor in de prostaat terechtkomt, maar ook in de alvleesklier.’

Met het bedrag dat biomedicus Dalm (Erasmus MC) heeft ontvangen met de Daniel den Hoed Award (250.000 euro) wil zij onderzoeken hoe GRPR en PSMA gecombineerd kunnen worden. De theranostiek (met één radioactieve stof de tumoren zowel in beeld brengen als behandelen) van patiënten kan door dit onderzoek effectiever en veiliger gemaakt worden.