Overzicht

Schildwachtklier sneller te vinden door fluorescerende stof

  • 10 juni 2022

Een fluorescerend contrastmiddel helpt om sneller de schildwachtklier bij mammacarcinoom op te sporen. Deze methode is minder belastend voor patiënten dan die Nederlandse ziekenhuizen nu gebruiken. Dit volgt uit een studie van het St. Antonius Ziekenhuis waarbij oncologisch chirurg Annemiek Doeksen betrokken is.

Onderzoekers van het St. Antonius Ziekenhuis
Annemiek Doeksen (rechts) en collega's
Beeld: St. Antonius Ziekenhuis

Onderzoekers van het St. Antonius Ziekenhuis (Nieuwegein/Utrecht) hebben bij meer dan honderd patiënten met mammacarcinoom twee methoden toegepast om de schildwachtklier te vinden. Eén methode was het gebruikelijke onderzoek waarbij patiënten een dag voor de resectie een radioactieve vloeistof in de borst krijgen ingespoten en daarna worden gescand. De andere werkwijze bestond uit het inspuiten van de fluorescerende stof indocyanine groen (ICG) tijdens de operatie. Een speciale lamp maakt dan zichtbaar welke route het tumorvocht aflegt.

De ICG-methode werkt goed en is veilig, blijkt uit de studie. Daarnaast is deze methode sneller dan het gebruikelijke schildwachtklieronderzoek dat tweeënhalf uur in beslag neemt. Borstkankerpatiënten hoeven minder onderzoek voorafgaand de operatie te ondergaan. Het ziekenhuis maakt daarom sinds maart gebruik van ICG bij bijna alle borstoperaties.