Overzicht

Peiling NFK

Ruim de helft van naasten van mensen met kanker past leven helemaal aan

  • 7 april 2023

Uit een peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) blijkt dat ruim de helft (55 procent) van de naasten zijn of haar leven helemaal aanpast aan dat van hun naaste met kanker. Aan de peiling deden 3171 mensen mee die een partner, ouder, kind, vriend(in) of andere naaste met kanker had of heeft. Ook nabestaanden van mensen met kanker vulden de vragenlijst in.

Beeld: pikisuperstar on Freepik

Bijna alle respondenten (92 procent) gaven extra steun of hulp aan hun naaste nadat hij of zij kanker kreeg. Het gaat vooral om het bieden van een luisterend oor, maar ook om bijvoorbeeld het rijden naar het ziekenhuis, het bieden van afleiding, overleggen met zorgverleners en praktische hulp in het huishouden. 

Hoewel meer dan de helft van de naasten aangeeft genoeg tijd en energie te hebben, ervaart ruim 40 procent dit níet zo en vindt 55 procent het bieden van extra steun of hulp emotioneel zwaar. Bovendien voelt een kwart van hen zich schuldig als zij iets leuks voor zichzelf gaat doen.

De peiling laat ook zien dat leeftijd een rol speelt en of een dierbare komt te overlijden. Zo geven naasten jonger dan 40 en nabestaanden vaker aan zich eenzaam en machteloos te voelen en zorgen zij slechter voor zichzelf, dan andere naasten.

Van de naasten die aangeven door zorgverleners serieus genomen te willen worden als gesprekspartner, geeft 74 procent aan dit ook daadwerkelijk ervaren te hebben. En voor naasten die behoefte hadden aan steun van hun werk, geldt dat bijna twee derde dit ook heeft ervaren.

De volledige rapportage is gepubliceerd op de site van de NFK.