Overzicht

Benoeming

Ronald de Wit treedt toe tot Academia Europaea

  • 6 juni 2023

De Academia Europaea heeft oncoloog prof. dr. Ronald de Wit (Erasmus MC) benoemd als lid. De Wit is de eerste Nederlander uit het vakgebied interne oncologie die tot dit genootschap is toegetreden.

Foto (kleur) Ronald de Wit
prof.dr. Ronald de Wit

De Wit is benoemd vanwege zijn prestaties op het gebied van klinisch onderzoek naar zaadbalkanker, blaaskanker en prostaatkanker.

De Wit zorgde dat een behandeling voor zaadbalkanker met chemotherapie bestaande uit drie kuren internationaal de standaard werd; hij ontwikkelde wereldwijd ingevoerde chemotherapieschema’s voor de behandeling van blaaskanker en voor prostaatkanker was hij bij verschillende studies naar chemotherapie en nieuwe hormonale middelen hoofdonderzoeker.

De Wit heeft ook bijgedragen aan het draaglijker maken van de therapieën voor patiënten, door onderzoek naar anti-emetica.

De Academia Europaea zet zich in voor Europese wetenschappers, door bijvoorbeeld onderwerpen op politieke agenda’s te krijgen en door overheden te adviseren. De academie is actief op het gebied van de geesteswetenschappen, rechten, geneeskunde en natuur en technologische wetenschappen. Ze telt 6000 leden, waarvan 85 Nobelprijswinnaars.