Overzicht

René Bernards ontvangt AACR-prijs voor bijdragen aan kankeronderzoek

  • 18 april 2022

De American Association for Cancer Research (AACR) eert hoogleraar René Bernards met het Princess Takamatsu Memorial Lectureship. Hij ontvangt de award onder meer voor zijn pionierswerk op het gebied van genetische screeningstests voor borstkanker. 

René Bernards
René Bernards
Beeld: AVL-NKI

Prof. dr. Bernards (Oncode Instituut en NKI) heeft bijgedragen aan methoden die via biomarkers kunnen vaststellen wat de respons op een behandeling is en welke combinaties van behandelingen effectief zijn. Hij is een van de eersten die genetische screeningstests gebruiken om te identificeren welke personen risico lopen om mammacarcinoom te ontwikkelen. Ook probeert hij op basis van genomische tumorprofielen de kwetsbaarheden van tumoren te achterhalen zodat die doelgericht behandeld kunnen worden. Verder heeft hij wereldwijde samenwerkingen op het gebied van kankeronderzoek gestimuleerd. 

Voor deze prestaties krijgt Bernards het Princess Takamatsu Memorial Lectureship toegekend. De prijs bestaat uit 10.000 dollar en de mogelijkheid om een lezing te houden tijdens de jaarlijkse AACR-bijeenkomst. Dit jaar vond die plaats op 11 april.