Overzicht

Discussie toelating nieuwe medicijnen op scherp

Rechter dwingt Zorginstituut abemaciclib opnieuw te beoordelen

  • 8 juli 2024

Een rechterlijke uitspraak dwingt Zorginstituut Nederland tot heroverweging van het negatieve advies over het borstkankermedicijn abemaciclib. Dit kan grote gevolgen hebben voor de toelating van nieuwe medicijnen in Nederland, meldt het Financieele Dagblad.

Beeld: Pixabay

De discussie over de toelating van nieuwe medicijnen in Nederland is verder op scherp gezet door een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank. De rechter heeft de Nederlandse overheid gemaand om een negatief oordeel over een medicijn tegen borstkanker te heroverwegen, omdat de afwijzing ‘onbegrijpelijk’ en ‘onzorgvuldig’ is onderbouwd. Dit oordeel betreft het medicijn abemaciclib van farmaconcern Eli Lilly, bestemd voor patiënten die al een operatie hebben ondergaan en waarvoor het dient als nabehandeling om terugkeer van de ziekte te voorkomen.

De uitspraak, gedaan in een kort geding aangespannen door Eli Lilly, markeert de eerste keer dat een geneesmiddelenfabrikant een negatief oordeel van het Zorginstituut aanvecht. Zorginstituut Nederland heeft aangegeven niet in beroep te gaan en zal het medicijn opnieuw beoordelen, waarbij de fabrikant de gelegenheid krijgt om nieuwe data aan te leveren.

Volgens experts kan deze uitspraak ertoe leiden dat meer farmabedrijven juridische stappen ondernemen tegen negatieve beoordelingen.

Jaarlijks zouden in Nederland 1000 tot 1400 patiënten in aanmerking komen voor abemaciclib, dat in de eerste vier jaar bij ruim 6 procent van de patiënten recidief voorkomt. Mocht de heroverweging alsnog resulteren in een positief advies, dan zal het ministerie van VWS waarschijnlijk een prijsverlaging bedingen voor het medicijn, dat momenteel een vraagprijs heeft van circa 45.000 euro voor een behandeling van twee jaar.