Overzicht

Longcarcinoom

Radboudumc begint onderzoek naar robotgestuurde navigatiebronchoscopie

  • 3 november 2023

Het Radboudumc start als eerste ziekenhuis in de Europese Unie met onderzoek naar de effectiviteit van robotgestuurde navigatiebronchoscopie voor patiënten met beginnende longkanker. De robot helpt de arts bij de diagnostiek en behandeling van kleine afwijkingen die diep in de long liggen.

Prof. dr. Erik van der Heijden met robot-gestuurde navigatiebronchoscoop
Beeld: Radboudumc

Met deze robottechniek kunnen kleine, diep in de long gelegen afwijkingen makkelijker bereikt worden, zodat de arts met meer precisie een stukje van de long kan wegnemen. De onderzoekers maken voor elke patiënt een soort routekaart van de luchtwegtakjes die leiden naar de afwijking, legt longarts prof. dr. Erik van der Heijden uit op de website van het Radboudumc. ‘Met behulp van de flexibiliteit en stuurbaarheid van deze bronchoscoop kunnen we nu tot in de fijnste luchtwegtakjes komen. We verwachten dat deze methode nog beter is dan de huidige.’

De onderzoekers vergelijken de uitkomsten met identieke procedures van de navigatiebronchoscopie zonder gebruik van de robot, om te zien wat de toegevoegde waarde voor de patiënt is. Ook wordt gekeken naar eventuele voordelen voor de gezondheidszorg, zoals een snellere procedure, kortere leercurve en betere toegankelijkheid, en naar de kosteneffectiviteit.