Overzicht

Glioblastoom

Prof. dr. mr. Marike Broekman benoemd tot hoogleraar translationele neuro-oncologie

  • 18 september 2023

De per 1 augustus jl. benoemde hoogleraar translationele neuro-oncologie prof. dr. mr. Marike Broekman wil nieuwe therapieën en strategieën ontwikkelen voor diagnostiek voor glioblastomen. De vooruitzichten voor patiënten die deze kwaadaardige vorm van hersentumoren hebben, zijn nog altijd slecht te noemen.

prof. dr. mr. Marike Broekman
Beeld: LUMC

Uit eerder onderzoek van Broekman bleek hoe glioblastomen de afweercellen van de hersenen veranderen en de tumor gaan ondersteunen. Door een specifiek molecuul dat betrokken is bij deze verandering van de afweercellen te blokkeren, groeit de tumor minder goed.

Broekman hoopt uit verder onderzoek hiernaar een nieuwe therapie te kunnen ontwikkelen en erachter te komen hoe de therapieën het beste ingezet kunnen worden. Broekman wil onderzoeken of focused ultrasound kan bijdragen aan het beter behandelen van de hersentumoren, zo vertelt ze op de site van het LUMC.

Broekman studeerde Geneeskunde en Rechten aan de Universiteit Utrecht en promoveerde daar ook, na onderzoek in Massachusetts General Hospital/Harvard Medical School. Ze specialiseerde zich tot neurochirurg in het UMC Utrecht en werkt sinds 2018 als zodanig in Haaglanden Medisch Centrum en het LUMC. Ze is onder meer vicevoorzitter van de Raad Medische Wetenschappen van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen.