Overzicht

Internationale studie Máxima MC

Prehabilitatie darmkankerpatiënten: sneller herstel, minder ernstige complicaties

  • 17 april 2023

De internationale PREHAB-studie (opgezet door onder andere MMC-chirurg dr. Gerrit Slooter) geeft het bewijs dat darmkankerpatiënten minder vaak complicaties hebben en sneller herstellen als ze geprehabiliteerd zijn. Er blijken 40 procent minder ernstige complicaties bij deze patiënten ten opzichte van de controlegroep. 

dr. Gerrit Slooter
Beeld: Máxima MC

Veel ziekenhuizen zijn er klaar voor om prehabilitatie aan te bieden maar worstelen met de financiering. De Federatie Medisch Specialisten en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde hebben uitgerekend dat de inzet van prehabilitatie alleen al bij operaties voor dikkedarmkanker mogelijk 60 miljoen euro bespaart in vijf jaar.

Het Máxima MC heeft, samen met andere betrokken disciplines, een Standpunt Prehabilitatie opgesteld, afgeleid van de PREHAB-studie. Dit landelijke protocol kan ervoor zorgen dat prehabilitatie vanuit alle ziekenhuizen wordt aangeboden.

De resultaten van deze PREHAB-studie (opgezet en uitgevoerd door onder anderen MMC-chirurg dr. Gerrit Slooter en arts-onderzoeker Charlotte Molenaar) werden gepubliceerd in JAMA Surgery.