Overzicht

GELATO-studie

Patiënten met lobulaire borstkanker lijken baat te hebben bij immuuntherapie met PD-L1-blokkade

  • 11 mei 2023

In de GELATO-studie van onder andere dr. Marleen Kok (AVL) kregen drieëntwintig patiënten met gemetastaseerd ILC immuuntherapie in combinatie met chemotherapie. 

dr. Marleen Kok
Beeld: André Jagt

Eén op de zeven vrouwen met borstkanker krijgt de lobulaire vorm. Invasief lobulair carcinoom is slecht te zien op scans en klinische studies speciaal voor deze patiënten waren er niet. De GELATO-studie van Kok en collega’s bracht hier verandering in.

In het onderzoek kregen de patiënten de eerste twaalf weken carboplatine en elke drie weken vanaf de derde cyclus van carboplatine atezolizumab (anti-PD-L1). Bij zes van de deelnemers zag de arts de tumor kleiner worden of stabiel blijven tot minstens een half jaar na behandeling.

Verder onderzoek naar de behandeling moet nog volgen, maar er lopen al meerdere studies in de rest van Europa naar aanleiding van Koks initiatief.

Onlangs ontving Marleen Kok een Rising Innovator Research Grant van de AACR (American Association for Cancer Research) waarmee ze gaat onderzoeken welke afweercellen een cruciale rol spelen tijdens immuuntherapie.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Cancer.