Overzicht

Catharina Onderzoeksfonds

Op zoek naar de perfecte dosis carboplatine

  • 22 maart 2024

De dosering van het cytostaticum carboplatine kan beter. Door de lichaamssamenstelling van patiënten nauwkeuriger vast te stellen, kan een dosis op maat gemaakt worden. Apotheker Mart Kicken van het Catharina Ziekenhuis doet onderzoek en kreeg hiervoor een bijdrage van 20.143 euro van zijn werkgever.

Mart Kicken
Beeld: Catharinaziekenhuis

De formule voor de dosering van carboplatine (een medicijn voor patiënten met borst, eierstok of longkanker) is op dit moment voor elke patiënt dezelfde: gewicht, leeftijd en geslacht zijn hierbij de bepalende factoren. Maar bij de één bestaat dat gewicht uit meer spierweefsel of juist meer vetweefsel dan bij de ander. Dit heeft effect op de werking en de bijwerkingen van het medicijn.

Met het onderzoek dat Kicken, promovendus bij het Radboudumc, hiernaar gaat doen wil hij bepalen wat de nierfunctie van elke patiënt is. Bij een snellere nierfunctie moet de dosering omhoog en omgekeerd, zo staat te lezen op de site van het Catharina Ziekenhuis.

Spiermassa en nierfunctie houden nauw verband met elkaar. ‘Het zou prachtig zijn als het lukt om een formule te ontwikkelen die op individuele basis een dosering voorschrijft én één die je gedurende de behandeling kunt aanpassen aan de hand van nieuwe CT-scans’, zegt Kicken. Kicken voert zijn onderzoek uit samen met collega’s van het Amphia Ziekenhuis en het Radboudumc. Bij twintig patiënten wordt in de vijf uur na de toediening vijf keer bloed afgenomen en geanalyseerd hoeveel carboplatine op elk tijdstip in het bloed zit. Samen met de data uit de CT-scan vormen deze gegevens de basis van een nieuwe, gepersonaliseerde formule van doseren. ‘De technieken om dit te doen zijn er al, dus hoog tijd om die in de praktijk te gaan gebruiken’, aldus Kicken.