Overzicht

Subsidie KWF

OncoNext krijgt 600.000 euro voor toegankelijkere patiëntgegevens

  • 26 juni 2023

Eenduidig vastgelegde patiëntgegevens, die ook bruikbaar zijn voor monitoring van kwaliteit, kwaliteitsregistraties, wetenschappelijk onderzoek, innovatie en bedrijfsvoering – daar wil OncoNext naartoe. 

Beeld: Freepik

OncoNext wil alle initiatieven die er al zijn op het gebied van gegevensbeschikbaarheid van kankerpatiënten verbinden, om zo tot een gezamenlijke landelijke aanpak te komen. KWF steunt dit project en geeft 600.000 euro subsidie voor de kwartiermakersfase. OncoNext wil naar een situatie dat zorgprofessionals gestructureerd eenmalig (medische) gegevens vastleggen. Zo kunnen professionals gegevens onderling gemakkelijker delen en bovenal hoeven patiënten niet steeds hetzelfde verhaal te vertellen. Bovendien vermindert hiermee de registratielast voor zorgprofessionals.

De focus voor het project ligt op de gegevens van patiënten met borstkanker, hoofd-hals- en darmkanker. Later wil OncoNext ook de databeschikbaarheid van patiënten met andere soorten kanker stroomlijnen.

Partners van OncoNext zijn, naast Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam, HealthRI, NFK, FMSSONCOS, RIVM Centrum voor bevolkingsonderzoek, NABON, Kanker.nl en Medical Phit.