Overzicht

Oncode Accelerator van start: nieuwe medicijnen sneller bij patiënt

Oncode Accelerator van start: nieuwe medicijnen sneller bij patiënt

  • 18 september 2023

Oncode Accelerator is een samenwerking tussen dertig publieke en private partners die wetenschappelijk onderzoek naar kankermedicijnen sneller wil verbinden met de klinische praktijk. Het streven is om effectieve behandelingen voor alle kankerpatiënten te leveren.

Beeld: Freepik

Op dit moment hebben lang niet alle kankerpatiënten baat bij nieuwe behandelingen. Oncode Accelerator wil dit verbeteren door de patiënt eerder te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe kankertherapieën. Begin september is dit project van start gegaan.

‘Door drie innovatieplatformen binnen de bestaande infrastructuur met elkaar te verweven, denken wij veel eerder en nauwkeuriger te kunnen voorspellen welke patiënt baat zal hebben bij een nieuwe behandeling’, zegt prof. dr. Miriam Koopman, internist-oncoloog bij het UMC Utrecht. Ze doelt hiermee op goed gedefinieerde patiëntencohorten, organoïdemodellen afgeleid van patiënten en voorspellende modellen gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Koopman is leider van het platform dat zich richt op het nauwkeurig definiëren van patiëntencohorten.

De bestaande expertise in Nederland op het gebied van vier soorten kankertherapieën (kleine moleculen, biologische geneesmiddelen, cel en gentherapieën en therapeutische vaccins) worden door Oncode Accelerator dankzij een subsidie van het Nationaal Groeifonds met elkaar verbonden. En door het preklinische ontwikkelingsproces te koppelen aan de klinische praktijk wil Oncode Accelerator de kans vergroten dat kandidaatgeneesmiddelen hun waarde bewijzen in grootschalige klinische toepassingen.

Oncode Accelerator wordt gecoördineerd door Universiteit Leiden, Leids Universitair Medisch Centrum, Nederlands Kankerinstituut, Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, Universitair Medisch Centrum Utrecht en Stichting Oncode Accelerator.