Overzicht

NKI krijgt miljoenen euro’s voor onderzoek naar hersentumoren en immuuntherapie

  • 9 september 2022

Het Nederlands Kanker Instituut (AVL) gaat zich richten op nieuwe therapieën tegen hersentumoren, interacties tussen tumorcellen en T-cellen, en de beslispunten van cellen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent hiervoor drie subsidies toe van maximaal drie miljoen euro per project.

Tineke Lenstra, Daniel Peeper en Leila Akkari
v.l.n.r. Tineke Lenstra, Daniel Peeper en Leila Akkari
Beeld: Martin Hogeboom

Moleculair bioloog en immunoloog dr. Leila Akkari gaat met de subsidie een nieuwe onderzoekslijn opzetten voor hersentumoren. Ze wil nieuwe behandelingsmethoden zoals nanomedicijnen ontwikkelen door interacties in hersentumoren te onderzoeken.

De tweede NWO-subsidie gaan moleculair bioloog prof. dr. Daniel Peeper, immunoloog dr. Karin de Visser en chemicus prof. dr. Maarten Altelaar gebruiken om te achterhalen hoe T-cellen tumoren herkennen en doden, en hoe tumoren dit kunnen omzeilen. Ze hopen met dit onderzoek te kunnen bijdragen aan medicijnen die op deze processen ingrijpen.

Moleculair bioloog dr. Tineke Lenstra wil met de subsidie onderzoeken hoe de cellen van een vroeg embryo beslissingen nemen en uiteindelijk uitgroeien tot veel verschillende celtypes. Nieuwe inzichten op dit gebied kunnen helpen om andere strategieën te bedenken voor kankeronderzoek.