Overzicht

Nieuwe Europese richtlijn: MRI voor vrouwen met dicht borstweefsel

  • 28 maart 2022

Vrouwen met zeer dicht borstweefsel moeten tweejaarlijks tot vierjaarlijks een MRI-scan krijgen in plaats van een mammografie. Dit schrijft de Europese vereniging voor borstradiologie (EUSOBI) in een nieuwe aanbeveling.

De EUSOBI komt met deze nieuwe Europese richtlijn omdat bij vrouwen met extreem dicht borstweefsel, oftewel dense borsten, het moeilijker is om tumoren op te sporen via een mammografie dan bij vrouwen met minder dicht borstweefsel. Op een mammografie kleuren borstweefsel en tumoren namelijk beide wit. Een MRI-scan geeft meer contrast, waardoor borstkanker eerder gediagnosticeerd kan worden.

Vrouwen met dense borsten hebben een twee keer zo hoge kans op borstkanker als ‘gemiddelde’ vrouwen. Daarom vindt de EUSOBI het extra belangrijk dat de MRI-scan voor deze vrouwen beschikbaar komt. Daarnaast wil de vereniging met de aanbeveling ervoor zorgen dat vrouwen op de hoogte zijn van de samenstelling van hun borsten en dat ze meer informatie krijgen over mammografie en MRI-scans. Dan kunnen ze zelf beslissen welke vorm van borstkankerscreening ze prefereren.