Overzicht

Nieuw hulpmiddel laat bestraling baarmoederhalskanker optimaal aansluiten op patiënt

  • 17 mei 2021

Als eerste ziekenhuis in Europa gebruikt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de Geneva-applicator voor inwendige boostbestraling bij patiënten met baarmoederhalskanker.

Foto (kleur) geneva applicator

Wanneer een baarmoederhalstumor te groot is om te opereren, wordt er vaak gekozen voor chemoradiatie gevolgd door vier inwendige bestralingen met behulp van een applicator. De applicatoren bestaan uit holle buisjes die aan elkaar bevestigd worden. Onder narcose worden ze gepast om te zien welke het beste aansluiten bij de baarmoeder en de vagina van de patiënt. Daarna worden ze in elkaar geklikt. Vervolgens worden de buisjes geladen met de radioactieve bron die de straling afgeeft.

Er zijn verschillende varianten, waarbij behandelaars kiezen voor een applicator die zo goed mogelijk aansluit op de unieke anatomie van de patiënt. De Geneva-applicator vergroot het arsenaal aan mogelijkheden. Bovendien is er een extra kleine variant, en als extra voordeel heeft de Geneva-applicator een kliksysteem dat gemakkelijker is in het gebruik.