Overzicht

Nieuw apparaat kan sneller en nauwkeuriger bestralen

  • 16 mei 2022

Het Erasmus MC maakt gebruik van een nieuw bestralingsapparaat bij patiënten met niet-gemetastaseerd prostaatcarcinoom. Dit apparaat, de Varian Ethos-versneller, kan het bestralingsplan aanpassen aan de anatomie die een patiënt op het moment van bestralen heeft.

Varian Ethos-versneller
Radiotherapeut Kim de Vries en klinisch fysicus Maarten Dirkx bij de Ethos-versneller van het Erasmus MC
Beeld: Erasmus MC

Onderzoekers van het Erasmus MC en de TU Delft gaan onderzoeken of de Ethos-versneller tumoren nauwkeuriger kan bestralen omdat hij zich automatisch aanpast aan de anatomie van een patiënt op de behandelingsdag. De verwachting is dat omliggende weefsels vanwege de afgepaste dosis straling minder schade zullen oplopen. 

Medewerkers van het Erasmus MC gebruiken de versneller nu eerst bij patiënten met het veelvoorkomende niet-gemetastaseerd prostaatcarcinoom, zodat ze bij een grote patiëntengroep ervaring kunnen opdoen. Tot nu toe merken ze dat de versneller sneller en efficiënter werkt dan andere bestralingsapparaten. Dit komt doordat de CT-scanner niet in een losse arm van het apparaat zit verwerkt – zoals bij de huidige bestralingsapparaten – maar samen met de stralingsapparatuur in de ring waar de patiënt in ligt. Hierdoor kan de CT-scanner veilig meer omwentelingen per minuut maken en is de scanner sneller klaar met de opname.

Het Erasmus MC wil de Ethos-versneller uiteindelijk ook gebruiken bij de behandeling van andere soorten kanker.