Overzicht

Minder kosten en betere resultaten

Neoadjuvante immuuntherapie succesvol bij resectabel stadium III melanoom

  • 6 juni 2024

Neoadjuvante immuuntherapie met ipilimumab en nivolumab bij patiënten met uitgezaaid melanoom blijkt goed te werken. Vijfennegentig procent van de patiënten reageert zo goed op deze vorm van behandelen dat er geen nabehandeling meer nodig is, toont de eerste fase III-studie naar neoadjuvante immuuntherapie bij huidkanker aan. 

De NADINA-studie, geleid door prof. dr. Christian Blank (AVL), is eerder dit jaar aangewezen door Nature Medicine als een van de elf klinische studies die een grote impact gaan hebben op de geneeskunde in 2024, meldt het AVL op de website. De resultaten werden gepresenteerd op ASCO, het internationale congres van de American Society of Clinical Oncology in Chicago.

In deze fase III-studie werden wereldwijd 423 patiënten verdeeld over twee groepen. De ene groep kreeg de standaardbehandeling met eerst een operatie, gevolgd door twaalf kuren immuuntherapie met nivolumab. De andere groep kreeg twee behandelingen immuuntherapie met ipilimumab en nivolumab gevolgd door een operatie. Na een jaar was bijna 84 procent van de patiënten die neoadjuvante behandeling hadden gekregen nog tumorvrij, vergeleken met 57 procent in de groep met de huidige standaardbehandeling. Bij patiënten waar de tumor bijna compleet of volledig was verdwenen was dit nog hoger; 95 procent bleef tumorvrij bij slechts zes weken behandeling. Deze verkorte behandeling kost 16.000 euro per patiënt in plaats van de gebruikelijke 68.000 euro.

De resultaten van de NADINA-studie zijn gepubliceerd in New England Journal of Medicine.