Overzicht

DIESL-pad

Menselijke cellen kunnen brandstof produceren via een andere route dan voorheen bekend was

  • 8 september 2023

Deze route ontdekte dr. Gian-Luca McLelland, postdoctoral fellow bij NKI, met de onderzoeksmethode van prof. dr. Thijn Brummelkamp met haploïde cellen. De omweg kreeg de naam DIESL (DGAT1/2-Independent Enzyme Synthesizing storage Lipids). 

dr. McLelland en prof. dr. Brummelkamp (rechts)
Beeld: G. McLelland | A. Jagt

Er is al langer bekend hoe cellen lipiden produceren en om welke eiwitten het gaat. Sommige eencelligen bleken echter ook op een andere manier triglyceriden te kunnen produceren, en dat was het uitgangspunt van deze studie.

De Oncode-onderzoeksgroep van Brummelkamp schakelde eerst de bekende productieroute in menselijke cellen uit, waardoor ze de productie van triglyceriden stopten. Vervolgens ontdekte McLelland een omweg waardoor de cellen deze lipiden konden blijven aanmaken.

Het lijkt erop dat cellen gebruikmaken van deze nieuwe route in tijden van voedseltekort. Brummelkamp vertelt op de site van Oncode dat hij de rol ervan bij kanker zou willen onderzoeken. ‘Tumorcellen hebben meer energie nodig dan normale cellen, en het is vaak onduidelijk hoe ze daaraan komen. Er is vaak een tekort aan voedingsstoffen in een tumor. Kunnen ze DIESL activeren om die energie te verkrijgen? Deze route lijkt daar bijzonder geschikt voor.’

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature.