Tijdens het Smaakcafé kregen de deelnemers praktische adviezen om hun smaak positief te beïnvloeden. Jelte Kuipers, chefkok in Meander, is gespecialiseerd aangepaste voeding voor mensen met een smaak en reukstoornis. Hij vertelt op de website van Meander MC: ‘Door middel van zogenaamde smaaksturing kan het eten aangepast worden op de veranderingen in smaak. Onze vijf koks hebben een opleiding smaaksturing gevolgd en deelnemende patiënten praktische adviezen gegeven over hoe ze met behulp van bepaalde ingrediënten of texturen hun maaltijd weer op smaak kunnen brengen. Dit levert soms gekke combinaties op, zoals sinaasappel met parmezaan of wat extra boter door het eten.’
Charlotte Verhage, manager van de horeca en patiëntencatering in Meander: ‘We geven de patiënt middelen in handen om zelf iets aan hun herstel te doen. En naast dat goed eten belangrijk is voor hun herstel, zit er ook een sociaal element aan. Door patiënten hun eetlust terug te geven, krijgen ze hopelijk ook een stukje sociaal leven terug. We hopen in de toekomst meer van dit soort Smaakcafés te gaan organiseren met als ultieme droom een Smaakpoli.’