Overzicht

Máxima MC biedt integratieve zorg bij kanker

  • 14 november 2022

Kankerpatiënten in Máxima MC kunnen begeleiding krijgen bij aanvullende zorg, zoals mindfulness, acupunctuur of het gebruik van natuurlijke supplementen. Internist-oncoloog dr. Art Vreugdenhil is betrokken bij de inzet van deze zorg.

Dr. Art Vreugdenhil en Myrthe Welman
Beeld: Máxima MC

Vreugdenhil vindt het van belang om patiënten te begeleiden bij integratieve zorg. ‘Uit onderzoek blijkt dat veel patiënten al aanvullende zorg toepassen, maar zij doen dit meestal zonder medeweten en begeleiding van hun behandelaar’, zegt hij op de website van Máxima MC. ‘Methoden binnen de aanvullende zorg zijn complex en uitgebreid en onjuist gebruik kan leiden tot minder gewenste situaties.’

Patiënten in Máxima MC die interesse hebben in aanvullende zorg kunnen in eerste instantie terecht bij een verpleegkundig specialist of arts binnen het ziekenhuis. Deze behandelaars hebben een basisscholing Integrative Oncology gevolgd. Wanneer patiënten behoefte hebben aan meer informatie, kunnen ze tijdens het spreekuur Integrative Medicine met Vreugdenhil of verpleegkundig specialist Myrthe Welman uitgebreid advies krijgen. Dat advies gaat over de werkzaamheid en veiligheid van aanvullende zorg in combinatie met de behandeling van patiënten.

Het HagaZiekenhuis, het Rijnstate Ziekenhuis en het Isala hebben al eerder een polikliniek Integratieve Zorg geopend. Dr. Eva Noorda (Isala) en Inès von Rosenstiel (Rijnstate Ziekenhuis) gaven in het tweede nummer van Medische Oncologie dit jaar uitleg over deze poli’s.