Overzicht

KWF, IKNL en NFK roepen op tot Nederlandse kankeragenda

  • 1 maart 2021

Om het perspectief van kankerpatiënten in Nederland versneld te verbeteren moet er een Nederlandse Kankeragenda komen. Die oproep doen KWF Kankerbestrijding, Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

Dit moet er onder andere voor zorgen dat de impact van kanker op patiënten en de maatschappij kleiner wordt en dat de vijfjaarsoverleving stijgt van 65 procent nu naar 75 procent in 2031. Met deze agenda sluit Nederland aan bij het Europees kankerbeleid, dat op 3 februari in Brussel is gepresenteerd. Het doel is een significante stijging van vijfjaarsoverleving met goede kwaliteit van leven.

Elk jaar overlijden er 45.000 mensen in Nederland aan kanker. Op dit moment zijn er 800.000 (ex-)kankerpatiënten in Nederland, in 2031 zijn dit er 1 miljoen. Eén op de drie mensen krijgt in zijn of haar leven kanker. Het merendeel van de mensen die leeft na kanker ervaart nog klachten en belemmeringen. De impact van de diagnose kanker op patiënten en de maatschappij als geheel is enorm. Om deze impact te verkleinen willen de organisaties onder andere meer preventie van kanker, eerdere opsporing en betere kwaliteit van leven voor (ex-)kankerpatiënten. De initiatiefnemers willen de doelen binnen tien jaar bereiken via een gezamenlijke aanpak.