Overzicht

DIPLOMA-studie

Kijkoperatie pancreascarcinoom net zo veilig als buikoperatie en minder zwaar

  • 17 juli 2023

Minimaal invasieve distale pancreatectomie (MIDP) is een veilige behandeling voor resectabel pancreascarcinoom. Tumoren werden even vaak volledig verwijderd bij MIDP’s als bij de standaard open distale pancreatectomie (ODP). Dat blijkt uit de DIPLOMA-studie waarvan de resultaten staan in The Lancet Regional Health Europe

prof. dr. Marc Besselink
Beeld: AMC

De in totaal 258 patiënten die bij de DIPLOMA-studie tussen 2018 en 2021 geopereerd werden via MIDP of ODP, kwamen uit 35 ziekenhuizen in 12 landen uit Europa en de Verenigde Staten. Pathologen (die niet wisten welke operatie was uitgevoerd) beoordeelden het resultaat en kwamen tot de conclusie dat de tumor bij zowel MIDP als ODP geheel microscopisch verwijderd was, en het aantal verwijderde lymfeklieren gelijk was. Patiënten die een MIDP ondergingen, bleken bovendien sneller te herstellen en bij complicaties korter op de intensive care te verblijven.

‘Het is erg bijzonder dat het gelukt is om een dergelijke grote studie in zoveel ziekenhuizen verspreid over Europa en de Verenigde Staten uit te kunnen voeren’, zegt prof. dr. Marc Besselink, een van de onderzoekers, op de site van Amsterdam UMC.

De DIPLOMA-studie is de eerste wereldwijde studie naar minimaal invasieve operaties bij patiënten met pancreascarcinoom.