Overzicht

Khrystany Isebia ontvangt Pieter De Mulder Award 2022

  • 11 november 2022

De NVMO heeft de Pieter De Mulder Award 2022 uitgereikt aan arts-onderzoeker Khrystany Isebia (Erasmus MC). De prijs gaat ze gebruiken voor een onderzoeksstage in Toronto waar ze epigenetische analyses van circulerende tumorcellen gaat uitvoeren om therapieresistentie te voorspellen.

Khrystany Isebia (links) en Machteld Wymenga
Beeld: Gerard van Bree fotografie

De winnares sluit aan bij de onderzoeksgroep van dr. Mathieu Lupien van het Princess Margaret Cancer Centre in Toronto. Met behulp van ATAC-sequencing en RNA-sequencing gaat ze circulerend tumor-DNA (ctDNA) van patiënten met gemetastaseerd prostaatcarcinoom onderzoeken.

De jury van de Pieter De Mulder Award 2022 – bestaande uit prof. dr. Carla van Herpen (Radboudumc), prof. dr. Jourik Gietema (UMC Groningen) en prof. dr. Gabe Sonke (AVL) – vindt Isebia’s ingediende plan voor de onderzoeksstage gedegen en mooi. Volgens de juryleden heeft dit onderzoek de toekomst.

Daarnaast past Isebia’s wens om academische internist-oncoloog te worden in de geest van de Nijmeegse internist-oncoloog prof. dr. Pieter de Mulder. De award is ter nagedachtenis aan hem ingesteld in de zomer van 2007.

Het doel van deze NVMO-prijs is om jonge onderzoekers de kans te geven om kennis op te doen in een kliniek of instituut in het buitenland tijdens een onderzoeksstage van maximaal drie maanden. De maximale bijdrage hiervoor is 15.000 euro. De award wordt mogelijk gemaakt door Pfizer.