Overzicht

Kanker.nl en Nictiz willen medische termen begrijpelijker maken voor patiënten

  • 5 november 2021

Stichting kanker.nl en Nictiz hebben convenant getekend voor begrijpelijke informatie in patiëntportalen. Door uitleg te geven over medische termen die zorgprofessionals gebruiken, worden patiënten in hun zorgportaal beter geïnformeerd.

De samenwerking is uniek omdat ‘eenheid van taal’ hier in eerste instantie het belang van de patiënt dient. De zorgprofessional legt bijvoorbeeld ‘primair maligne tumor in de long’ vast in het EPD en een patiënt ziet ‘longkanker’ in zijn portaal. Als die patiënt op het woord longkanker klikt, dan komt hij op de betreffende pagina uit bij kanker.nl. Zo wordt de patiënt goed opgevangen in zijn portaal en naar de juiste plek op kanker.nl geleid.

Veel zorgprofessionals ervaren de registratieplicht als een last. Doordat het internationale medisch terminologiestelsel SNOMED het jargon automatisch vertaalt naar patiëntvriendelijke termen, wordt onduidelijkheid bij patiënten voorkomen. Dit ondervangt verwarring en onnodige vragen in de spreekkamer.

Kanker.nl is het centrale online platform in Nederland met informatie over kanker. Nictiz is de Nederlandse kennisorganisatie voor digitale informatie-uitwisseling in de zorg.