Overzicht

Immuuntherapieonderzoek bekroond met Heinekenprijzen

  • 10 juni 2022

De vondst van enzymen die betrokken zijn bij apoptose en de ontdekking van technieken waardoor immuuncellen kankercellen herkennen, zijn beide belangrijk voor de ontwikkeling van immuuntherapie bij kanker. Prof. dr. Carolyn Bertozzi (Stanford-universiteit Californië) en prof. dr. Vishva Dixit (vicepresident Genentech) ontvangen hiervoor de Heinekenprijzen.

Carolyn Bertozzi en Vishva Dixit
Carolyn Bertozzi en Vishva Dixit
Beeld: Bram Belloni

Prof. dr. Dixit doet onderzoek naar apoptose en necrose aan de afdeling Early Discovery Research van biotechbedrijf Genentech in Californië. Zijn onderzoek laat zien welke enzymen elkaar activeren bij apoptose. Die kennis heeft het onderzoek naar immuuncellen die kankercellen doden gestimuleerd, dat een basis vormt voor immuuntherapie. Voor deze bijdrage heeft de KNAW Dixit geselecteerd voor de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2022. 

De Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica 2022 gaat naar Bertozzi, hoogleraar scheikunde en chemische systeembiologie aan de Stanford-universiteit Californië. Bertozzi onderzoekt hoe cellen met elkaar communiceren. Ze ontdekte dat kankercellen immuuncellen voor de gek houden door gebruik te maken van een specifiek suikermolecuul. Dit probeert ze te voorkomen door met technieken uit haar lab dat suikermolecuul weg te halen. Deze technieken worden nu toegepast in immuuntherapie en getest bij patiënten.