Overzicht

Immuuntherapie veilig voor melanoompatiënten met auto-immuunziekten

  • 27 maart 2023

Behandelingen met checkpointremmers kunnen veilig gegeven worden aan patiënten met vaak voorkomende auto-immuunziekten. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van artsonderzoeker Monique van der Kooij (LUMC). Een op de tien patiënten met uitgezaaid melanoom heeft last van een auto-immuunziekte. 

Monique van der Kooij (links) met collega-oncologen
Beeld: LUMC

Immuuntherapie met de afweercellen van de patiënt zelf is geen nieuw begrip binnen de geneeskunde. Maar in het LUMC wordt een mildere, voor de patiënt beter te verdragen voorbehandeling gebruikt om het lichaam klaar te maken voor de in het laboratorium vermenigvuldigde afweercellen.

In haar proefschrift Immunotherapy in advanced melanoma – crossing borders zet Van der Kooij uiteen hoe ze een nieuwe en goed te verdragen behandelcombinatie voor patiënten met uitbehandeld melanoom heeft gevonden. Ook analyseerde ze de landelijke data over de veiligheid en effectiviteit van reeds bestaande behandelingen.

Van der Kooij toont bovendien aan dat patiënten met een melanoom in het oog geen baat hebben van deze behandeling, maar wel de bijwerkingen ervaren.

Op 30 maart verdedigt ze haar proefschrift aan de Leidse Universiteit.