Overzicht

Immuuntherapie lijkt veilig voor patiënten met vergevorderd melanoom én auto-immuunziekte

  • 26 February 2021

LUMC-onderzoekers laten in een publicatie in Annals of Internal Medicine zien dat de succesvolle immuuntherapieën tegen melanomen ook kunnen worden toegediend aan patiënten met auto-immuunziekten. De checkpoint inhibitors hebben zelfs dezelfde effectiviteit als bij patiënten zonder auto-immuunziekte.

Om erachter te komen of deze patiënten veilig immuuntherapie kunnen ondergaan, analyseerden de onderzoekers data van de Dutch Melanoma Treatment Registry. In totaal werden 415 patiënten met een auto-immuunziekte vergeleken met bijna 4.000 patiënten zonder auto-immuunziekte.

Voorzichtigheid is echter geboden bij patiënten met een chronische darmontsteking, waarschuwen de onderzoekers. Patiënten met deze vorm van auto-immuunziekte moesten vanwege bijwerkingen vaker stoppen met hun immuuntherapie, maar ook dan kan de behandeling nog aanslaan.

Deze resultaten zijn belangrijk omdat ongeveer één op de tien patiënten met vergevorderd melanoom ook een auto-immuunziekte heeft, aldus de onderzoekers. Bij deze patiënten hoeft immuuntherapie dus niet bij voorbaat te worden uitgesloten.