Overzicht

OVHIPEC-1-studie

HIPEC zorgt voor 1 jaar langere levensduur bij ovariumcarcinoom

  • 25 september 2023

Vrouwen met ovariumcarcinoom hebben na tien jaar nog altijd voordeel van een behandeling met hypertherme intraperitoneale chemotherapie (HIPEC). Dat blijkt uit een artikel van arts-onderzoeker Lot Aronson (AVL) en collega’s, dat onlangs gepubliceerd is in The Lancet Oncology.

Arts-onderzoeker Lot Aronson (AVL)
Beeld: André Jagt

Deze nieuwe analyse van de OVHIPEC-1-studie bevestigt dat de HIPEC-behandeling de terugkeer van ovariumcarcinoom uitstelt met vier maanden en de levensduur met een jaar verlengt. Deze fase III-studie werd uitgevoerd in zes Nederlandse centra onder leiding van dr. Willemien van Driel en prof. dr. Gabe Sonke van het AVL.

HIPEC is een procedure die gecombineerd wordt met een vorm van chirurgie waarbij alle zichtbare ziekte verwijderd wordt (debulking). Aan het einde van de operatie wordt de buik gespoeld met verwarmde chemotherapie om ook de onzichtbare tumorcellen aan te pakken. Daarmee verkleint de kans op terugkeer van de ziekte. Deze behandeling is specifiek gericht op uitzaaiingen naar het buikvlies, wat kenmerkend is voor stadium III ovariumcarcinoom. Bij patiënten met uitgebreide ziekte is een operatie aanvankelijk niet altijd haalbaar en wordt in eerste instantie gestart met neoadjuvante chemotherapie. Deze operatie wordt 'intervaldebulking' genoemd.

In Nederland krijgen ongeveer 1300 vrouwen per jaar de diagnose ovariumcarcinoom. In ongeveer 75 procent van de gevallen is de ziekte bij de diagnose al naar het buikvlies uitgezaaid. Naar aanleiding van de resultaten van de OVHIPEC-1-studie is HIPEC sinds 2019 opgenomen in de basisverzekering en wordt de behandeling in heel Nederland standaard aangeboden aan patiënten met stadium III ovariumcarcinoom die een intervaldebulking zullen ondergaan. Toen werd al na een follow-up van bijna vijf jaar duidelijk dat de ziekte later terugkeert na een HIPEC-behandeling. Ook is er een langere algehele overleving ten opzichte van alleen intervaldebulking zonder HIPEC.

Het follow-up-onderzoek richtte zich op een totaal van 245 patiënten, die in de periode 2007-2016 meededen aan de studie verdeeld in twee groepen: intervaldebulking met of zonder HIPEC.

Na het vaststellen van de voordelen van HIPEC voor patiënten die een intervaldebulking ondergaan, wordt op dit moment in de OVHIPEC-2 studie onderzocht of dit ook geldt voor patiënten die direct worden geopereerd en vervolgens chemotherapie krijgen (primaire debulking). Deze studie is momenteel open in 27 centra in 7 landen en de resultaten worden in 2026 verwacht.