Overzicht

Volumenormen zeggen niet alles

Grote niveauverschillen tussen ziekenhuizen bij radicale prostatectomie

  • 24 november 2023

Bij het ene ziekenhuis moeten veel meer patiënten met prostaatcarcinoom incontinent verder leven na prostatectomie dan bij het andere ziekenhuis, blijkt uit promotieonderzoek van Maike Schepens (LUMC). 

Beeld: privécollectie Schepens

Na eerder onderzoek van Schepens (2018) over de kans op incontinentie na prostatectomie werd de volumenorm van 20 naar 100 opgehoogd. Uit haar nieuwste onderzoek blijkt dat het verschil tussen de ziekenhuizen ondanks het ophogen nog steeds erg groot is: in de beste ziekenhuizen blijkt bijna 20 procent van de patiënten incontinent na een prostaatverwijdering, in het minst presterende ziekenhuis is dat ruim 84 procent.

Toch blijkt dat niet alleen het ruimschoots halen van de volumenorm de oorzaak is dat patiënten minder kans op incontinentie lopen. De verschillen tussen ziekenhuizen onderling (dus ook tussen ziekenhuizen die bijvoorbeeld meer dan 120 operaties per jaar uitvoeren) lopen erg uiteen.

Schepens raadt aan om openheid van zaken te geven over de resultaten van chirurgische ingrepen (liefst per chirurg). Ook zouden chirurgen die goed scoren hun kennis en kunde moeten overdragen aan chirurgen die minder goed scoren.