Overzicht

Samenwerking UMC Utrecht met regioziekenhuizen

Genetisch onderzoek naar borst- en eierstokkanker gaat sneller dankzij samenwerking

  • 7 juli 2023

Door het genetisch onderzoek naar borst- of eierstokkanker in het eigen ziekenhuis van de patiënt te laten beginnen, zijn patiënten sneller aan de beurt en is de drempel om dit onderzoek uit te voeren voor zowel de arts als de patiënt verlaagd. Het UMC Utrecht werkt hiervoor nauw samen met acht ziekenhuizen in de regio.

dr. Kyra Bokkers
Beeld: Froukje Vernooij

Het UMC Utrecht geeft niet-genetische zorgprofessionals een training om deze zorg te kunnen verlenen. De behandelend artsen, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen in de ziekenhuizen bespreken het genetisch onderzoek met de patiënt. Aan de hand van checklists vragen ze naar diens familiegeschiedenis. En de patiënten kunnen direct in het eigen ziekenhuis bloed laten prikken. Alles wordt opgestuurd naar de afdeling genetica van UMC Utrecht, voor het daadwerkelijke DNA-onderzoek. Afhankelijk van de uitslag ontvangen patiënten een uitnodiging voor een aanvullend gesprek met een genetisch zorgprofessional van het UMC Utrecht.

Dr. Kyra Bokkers onderzocht deze vorm van samenwerking. Ze kwam tot de conclusie dat de goede kwaliteit van de genetische zorg behouden blijft, en artsen de mogelijkheid om genetisch onderzoek te doen vaker bespreken met de patiënt. Ook blijkt dat het voor zorgprofessionals haalbaar is om deze nieuwe taken te integreren in hun dagelijkse praktijk. Bovendien vinden de meeste patiënten dat ze goed geïnformeerd worden over genetisch onderzoek in hun eigen ziekenhuis.

Voor genetisch onderzoek naar borstkanker werkt het UMC Utrecht samen met het Diakonessenhuis Utrecht, het St. Antonius Ziekenhuis, het Meander Medisch Centrum, het Alexander Monro Ziekenhuis, het Gelre Ziekenhuis, het St. Jansdal Ziekenhuis en het Rivierenland Ziekenhuis. Voor genetisch onderzoek naar eierstokkanker werkt het UMC Utrecht samen met het Diakonessenhuis, het St. Antonius en het Meander.