Overzicht

‘Geef meer aandacht aan langetermijnklachten na behandeling mammacarcinoom’

  • 18 juli 2022

Vrouwen kunnen tien jaar na een succesvolle behandeling van mammacarcinoom nog fysieke of psychische klachten hebben. Deze vrouwen hebben bijvoorbeeld vaker hart- en vaatziekten en depressie dan vrouwen zonder kanker, concludeert dr. Saskia Accord-Maass (UMCG) in haar proefschrift.

Saskia Accord-Maass
Saskia Accord-Maass
Beeld: UMCG

Dr. Accord-Maass includeerde in haar promotieonderzoek 350 behandelde borstkankerpatiënten en 350 vrouwen zonder een voorgeschiedenis van kanker. De borstkankerpatiënten hadden minstens vijf jaar geleden hun diagnose gekregen en waren behandeld met chemo- en/of radiotherapie.

Deze vrouwen hadden vaker een licht verminderde pompfunctie van het hart en vaker hart- en vaatziekten dan vrouwen zonder kanker. Ook hadden sommigen tot tien jaar na hun behandeling vaker klachten van depressie, angst en vermoeidheid. 

Het onderzoek van Accord-Maass laat zien dat het niet noodzakelijk is dat vrouwen die mammacarcinoom hebben gehad een preventief onderzoek bij de cardioloog krijgen. Maar volgens haar is het wel belangrijk dat de huisarts kennis heeft over de mogelijke langetermijneffecten na de behandeling van mammacarcinoom, zodat de vrouwen daarvoor een behandeling kunnen starten.