Overzicht

Federated learning

Europees project om behandeling darmkanker te verbeteren door AI

  • 17 juli 2023

Het Europese samenwerkingsproject FLORENCE heeft als doel om de diagnose, prognose en behandeling van patiënten met darmkanker te verbeteren. Het project ontwikkelt hiertoe een hulpmiddel voor AI.

Beeld: iStock

Het project maakt gebruik van het OMOP Common Datamodel. Met dit model kunnen gegevens van onderzoeksinstellingen gedeeld, vergeleken en geanalyseerd worden zonder dat hiervoor een centrale databank nodig is. Het model uniformeert gezondheidsgegevens als diagnoses, behandelingen, laboratoriumresultaten en medicatiegegevens via een gemeenschappelijke taal. Hierdoor kunnen artsen beter inzicht krijgen in de effectiviteit van behandelingen, veiligheid van medicijnen en het begrijpen van ziektepatronen op grote schaal.

Met dit zogenoemde federated learning, waarvoor het IKNL de software vantage6 ontwikkeld heeft, wordt voor het eerst op wereldwijde schaal het AI-model direct gekoppeld aan de klinieken. Zo kunnen beslissingen van behandelaars meteen ten goede komen aan de darmkankerpatiënt.

De hoofdpartner van het project is het Centrum voor Chirurgische Wetenschap en de onderzoeksafdeling van het Universitair Ziekenhuis Zeeland in Køge (Denemarken). Andere partners zijn het academisch ziekenhuis van Oslo, de universiteit van Lund (Zweden), de technische universiteit van Denemarken en het IKNL.