Overzicht

Citrienfonds

Eindrapportage programma 'Naar regionale oncologienetwerken' is verschenen

  • 7 juli 2023

Het Citrienfondsprogramma ‘Naar regionale oncologienetwerken’ is afgerond. Dit programma, dat van 2019 tot half 2023 liep, bestond uit het aanjagen en faciliteren van regionale samenwerking in oncologienetwerken, teneinde de kwaliteit van de oncologische zorg te waarborgen en vergroten. Het eindrapport is inmiddels in te zien.

prof. dr. Hans Nijman
Beeld: UMCG

Enkele van de gerealiseerde initiatieven van de regionale oncologienetwerken zijn een stappenplan voor het optimaliseren van regionale mdo’s, meerdere generieke en (tumor)specifieke gegevenssets voor eenmalige registratie van patiëntgegevens en meetmodellen voor uitkomsten en kosten van zorg in netwerken.

Een van de volgende stappen die al is genomen, is de oprichting van OncoNext, dat zich inzet voor databeschikbaarheid door landelijke implementatie van een aantal gegevenssets. Ook wordt er toegewerkt naar landelijk overleg met een vertegenwoordiging vanuit alle oncologieregio’s. Dit overleg zal zich vooral richten op ‘samen leren en verbeteren’. Dit zijn twee manieren waarop de organisatie en de kwaliteit van de oncologische netwerkzorg systematisch verder verbeterd zou moeten worden.

Bovendien presenteert kwartiermaker prof. dr. Hans Nijman (gynaecoloog-oncoloog UMCG) binnenkort een plan van aanpak voor de verdere ontwikkeling van netwerk en expertzorg voor mensen met kanker. Leidend bij dit plan, dat is opgesteld in samenwerking met zorgprofessionals, patiëntenverenigingen, zorgverzekeraars en kennisinstellingen, zijn de afspraken van het Integraal Zorgakkoord en de ‘knelpunten’ en oplossingsrichtingen uit het ‘Signalement Passende zorg voor mensen met kanker’, van Zorginstituut Nederland, dat eind september 2022 is gepubliceerd.