Overzicht

Initiatief EAU en ASCO

Eerste intercontinentale richtlijn voor peniskanker

  • 27 maart 2023

De European Association of Urology (EAU) en de American Society of Clinical Oncology (ASCO) zijn twee jaar geleden gestart met een wereldwijde richtlijn voor peniskanker. Deze richtlijn is nu klaar en wordt vanaf nu in gebruik genomen.

Dr. Oscar Brouwer
Beeld: André Jagt

Peniskanker is een zeldzame ziekte die wereldwijd steeds vaker voorkomt. Tot op heden waren er twee internationale richtlijnen, een Europese en een Amerikaanse. Om de kennis en kunde van deze zeldzame ziekte zoveel mogelijk te bundelen is er nu één wereldwijde richtlijn voor peniskanker.

Dr. Oscar Brouwer, uroloog in het Antoni van Leeuwenhoek, is als voorzitter Europese richtlijnencommissie peniskanker kartrekker van deze richtlijn. Brouwer op de site van het AVL: ‘Dit is een unieke samenwerking tussen peniskankerspecialisten vanuit Europa, Verenigde Staten, Canada en ZuidAmerika. We hopen hiermee artsen over de hele wereld de juiste begeleiding te bieden bij het behandelen van deze zeldzame ziekte. Natuurlijk met als doel patiënten met peniskanker zo goed mogelijk te kunnen behandelen.’

Emotionele, sociale en fysieke behoefte van de patiënt staan bij de richtlijn voorop. Deze onderwerpen moeten in een vroeg stadium van de ziekte bespreekbaar zijn en met een holistische en multidisciplinaire benadering worden aangepakt. Verder wordt in de richtlijn aangeraden om de zorg te centraliseren in een centrum met een groot volume met toegang tot kennis, expertise en technologie die elders mogelijk niet beschikbaar is.