Overzicht

Eerste heruitgifte duur anti-kankermiddel is een feit

  • 11 juni 2021

Voor het eerst is een medicijn onder strikte voorwaarden van een apotheek heruitgegeven aan een andere patiënt, meldt Zorgvisie. Het gaat om meerdere verpakkingen van abiraterone, met een totale waarde van 9000 euro.

Het opnieuw uitgeven van anti-kankermiddelen is onderdeel van het landelijke heruitgifte-onderzoeksproject van vier ziekenhuizen - het Radboudumc, Jeroen Bosch Ziekenhuis, UMC Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis - en wordt mogelijk gemaakt door ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen.

In Nederland wordt jaarlijks voor miljoenen aan ongebruikte anti-kankermiddelen weggegooid. Van de patiënten die nieuwe orale middelen gebruiken, stopt zeker 30 procent voortijdig met de behandeling. De helft van deze patiënten houdt dure ongebruikte medicatie over.

In het project worden op dit moment alleen anti-kankermiddelen die op kamertemperatuur bewaard kunnen worden opnieuw uitgegeven. De medicijnen worden verpakt in een verzegeld zakje met daarin een temperatuursensor. Aan patiënten wordt gevraagd of ze het zakje willen terugbrengen als ze de medicijnen niet gebruiken.