Overzicht

Onderzoek Radboudumc

Echo kan mammografie vervangen

  • 17 april 2023

Een borstradioloog kan met een echo vrijwel zeker borstkanker uitsluiten. Dat blijkt uit grootschalig Nederlands onderzoek, gecoördineerd vanuit het Radboudumc, waaraan onder andere radioloog Linda Appelman meewerkte.

Radioloog Linda Appelman
Beeld: Radboudumc

Radioloog Linda Appelman op de site van het Radboudumc: ‘Een belangrijk bijkomend voordeel is dat we vier op de vijf vrouwen direct gerust kunnen stellen omdat ze geen borstkanker hebben.’ Appelman en haar collegaradioloog dr. Ritse Mann zetten een grootschalig onderzoek op om uit te zoeken waarom er niet eerst een echo gemaakt wordt in plaats van een röntgenfoto als een vrouw met een knobbeltje in haar borst in het ziekenhuis komt.

Uit de studie blijkt dat de echo heel betrouwbaar is: de techniek kan borstkanker uitsluiten met 99,8 procent zekerheid. Vier op de vijf vrouwen kon al tijdens de echo gerustgesteld worden. Zij hadden alleen een goedaardige afwijking, bijvoorbeeld een cyste. Bij één op de vijf vrouwen gaf een echo nog geen zekerheid. Zij kregen vervolgonderzoek en de helft van hen bleek uiteindelijk een bepaalde vorm van borstkanker te hebben.

Een nadeel van echo is dat de borstradioloog alleen het deel van de borst met de klacht controleert. Beide borsten helemaal checken met echo is te veel werk. Het onderzoeksteam maakte een stroomdiagram dat aangeeft wanneer na de echo vervolgonderzoek nodig is. ‘Doe sowieso vervolgonderzoek bij twijfel’, adviseert Appelman. ‘Dat kan een mammogram zijn, maar waarschijnlijk levert een biopt meer duidelijkheid.’

Het onderzoek is gepubliceerd in Radiology.