Overzicht

Dankzij FDG-PET/CT-scan veel minder onnodige operaties bij schildklierknobbels

  • 11 maart 2022

Bij mensen met een verdachte knobbel in de schildklier kan een FDG-PET/CT-scan heel betrouwbaar uitsluiten dat het om schildkliercarcinoom gaat. Dat blijkt uit onderzoek in vijftien ziekenhuizen, onder leiding van Radboudumc en LUMC.

PET/CT-scan
Beeld: Radboudumc

In de EfFECTS-studie probeerden de onderzoekers de diagnostiek bij schildklierknobbels te verbeteren, nog voor een diagnostische operatie. Er deden 132 patiënten, die in aanmerking kwamen voor een diagnostische schildklieroperatie, mee. Zij kregen allemaal een FDG-PET/CT-scan. Vervolgens werden zij gerandomiseerd in twee groepen. De controlegroep kreeg de operatie, ongeacht de uitslag van de scan. Bij experimentele groep bepaalde de scanuitslag of een operatie nodig was. 

Uit het onderzoek blijkt dat de FDG-PET/CT-scan met 95 procent zekerheid kan uitsluiten dat een knobbel schildkliercarcinoom bevat. Een FDG-PET/CT-scan leidt tot 40 procent minder operaties bij goedaardige knobbels. Een dergelijke scan is niet goedkoop, maar bespaart 7.000 euro per patiënt in vergelijking met een operatie met de bijbehorende ziekenhuisopname, controles en eventuele complicaties.