Overzicht

CRISPR-screeningsmethode vindt nieuwe therapiemogelijkheden voor lymfoom en leukemie

  • 6 mei 2022

Onderzoekers van het Cancer Center Amsterdam hebben een CRISPR-screeningsmethode ontwikkeld die identificeert welke eiwitten betrokken zijn bij de hechting tussen kwaadaardige B-cellen en hun groeiondersteunende micro-omgeving. Hiermee hebben ze potentiële nieuwe doelwitten voor behandeling van lymfoom en leukemie kunnen vinden, schrijven ze in Nature Communications

Ibrutinib blijkt een succesvolle behandeling voor sommige patiënten met lymfoom of leukemie. Maar een groot deel van de patiënten is intrinsiek resistent of zal resistent worden voor dit geneesmiddel. De onderzoeksgroep van dr. Marcel Spaargaren (Amsterdam UMC) is daarom op zoek naar nieuwe therapiemogelijkheden.
De onderzoekers gingen op zoek naar eiwitten die een rol spelen bij de binding tussen kwaadaardige B-cellen en hun micro-omgeving die hun groei ondersteunt. Ze ontwikkelden een CRISPR-screeningsmethode waarmee ze konden achterhalen dat kinasen PAK2 en PTK2B/PYK2 geschikte doelwitten kunnen zijn voor farmacologische remmers.
Ze verwachten dat de CRISPR-screeningsmethode ook kan helpen om bijvoorbeeld eiwitten te zoeken die betrokken zijn bij de ontwikkeling van andere celtypen.