Overzicht

Bob Pinedo Cancer Care Award voor Laurence Zitvogel

  • 8 december 2022

De Franse oncologe prof. dr. Laurence Zitvogel heeft op 29 november de Bob Pinedo Cancer Care Award 2022 in ontvangst genomen in het Trippenhuis te Amsterdam. Deze award is een tweejaarlijkse prijs voor een onderzoekers die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van (translationeel) onderzoek naar kanker en de zorg voor kankerpatiënten. 

Prof. dr. Laurence Zitvogel
Beeld: Inge Hoogland/KNAW

Zitvogel is hoogleraar Immunobiologie aan de Université ParisSaclay en wetenschappelijk directeur van het Clinicobiome-programma van het kankerinstituut Gustave Roussy. Ze onderzoekt al dertig jaar het verband tussen het immuunsysteem en het succes van therapieën om kanker te bestrijden.

Zitvogel ontdekte dat met name micro-organismen in de darm een belangrijke rol spelen in het succes van zowel chemotherapie als immuuntherapie bij het bestrijden van verschillende soorten tumoren. Uit haar onderzoek bleek eveneens dat gebruik van antibiotica voor of tijdens een behandeling de effectiviteit van immuuntherapie kan verslechteren.

In de toekomst kunnen therapieën door haar bevindingen waarschijnlijk beter afgestemd worden op het persoonlijke profiel van de patiënt. Bovendien kan het immuunsysteem mogelijk zodanig worden verbeterd, dat het beter in staat is om zelf tumoren te bestrijden, met behulp van bijvoorbeeld bepaalde microbiotica.

Vanwege haar bijdragen aan onderzoek op het gebied van kankerbestrijding in combinatie met immunologie, en daarmee haar impact op klinische zorg voor patiënten, vond de jury, onder leiding van prof. dr. Pancras Hogendoorn (hoogleraar pathologie in het LUMC en KNAW-lid) Laurence Zitvogel een waardige laureaat van de Bob Pinedo Cancer Care Award. Naast de bronzen sculptuur omvat de prijs een bedrag van 100.000 euro.