Overzicht

Immuuntherapie

Blokkeren van bepaalde genen kan T-cellen helpen fitter te blijven

  • 22 maart 2024

De effectiviteit van immuuntherapie kan worden vergroot door het blokkeren van bepaalde genen in afweercellen. Dit blijkt uit onderzoek van o.a. prof. dr. Daniel Peeper (NKI, Oncode Institute).

prof. dr. Daniel Peeper
Beeld: André Jagt

Tumoren kunnen de fitheid van T-cellen negatief beïnvloeden, waardoor deze minder goed worden in het opruimen van de tumorcellen. Het bleek dat het uitschakelen van de genen Dap5, Icam1 en Ctbp1 ertoe leidde dat T-cellen op verschillende manieren fitter werden, waardoor ze beter in staat waren om tumorcellen op te ruimen.

Het blokkeren van activeringsgeïnduceerde celdood verbetert de overleving van T-cellen in tumoren. Ook het benutten van celproliferatie biedt een mogelijkheid om voldoende tumorreactieve T-cellen te verkrijgen. Verder blijkt chronische antigeenstimulatie verantwoordelijk voor de belemmering van de fitheid van T-cellen. In de studie van Peeper kwamen de onderzoekers erachter dat het uitzetten van de genen Dap5, Icam1 en Ctbp1 door middel van genoombrede scans deze antitumoractiviteiten van T-cellen liet toenemen.

‘Deze bevindingen openen de deur naar mogelijke nieuwe strategieën om immuuntherapie te verbeteren. Ze zouden kunnen worden toegepast in T-celtherapie, maar dat moet nog worden getest. Door gericht in te grijpen in genen zoals Dap5, Icam1 en Ctbp1, kan de groei en activiteit van T-cellen worden geoptimaliseerd, wat kan leiden tot een meer duurzame en effectieve afweerreactie tegen tumoren’, aldus Peeper op de site van het AVL.