Overzicht

Onderzoek LUMC

Biomarkers ontdekt die mogelijk voorspellen of immuuntherapie aanslaat

  • 24 februari 2023

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben biomarkers ontdekt die mogelijk voorspellen of een patiënt reageert op immuuntherapie. Zo kan in de toekomst het behandelplan tijdig en per patiënt worden geëvalueerd en eventueel aangepast.

Ramon Arens en Tetje van der Sluis
Beeld: LUMC

Immunologen dr. Ramon Arens en dr. Tetje van der Sluis publiceerden hun resultaten in Cell Reports Medicine. Als we kunnen voorspellen welke patiënten reageren op deze therapie, kunnen we een hoop leed besparen, was het uitgangspunt van de onderzoekers. Bij patiënten die goed reageerden op immunotherapie en ook bij muismodellen zagen ze dat de T-cellen specifieke moleculen kregen die kunnen dienen als markers.

Arens en Van der Sluis ontdekten dat T-cellen bepaalde migratiereceptoren en receptoren betrokken bij celdoding op hun celoppervlak tot expressie brachten. Als ze deze receptoren blokkeerden in een muismodel, dan werd de tumor niet meer opgeruimd. Een goede aanwijzing dat deze markers een cruciale rol spelen in de reactie op immuuntherapie, is hun conclusie.