Overzicht

Bij DCIS ook kans op niet-gerelateerd invasief mammacarcinoom

  • 27 juni 2022

Niet alle invasieve tumoren die patiënten met ductaal carcinoom in situ (DCIS) later kunnen krijgen zijn genetisch gerelateerd aan de initiële DCIS. Dat concludeert een internationale groep met onderzoekers van het NKI in Nature Genetics.

De onderzoekers analyseerden het genoom van initiële DCIS-laesies en invasieve mammacarcinomen bij 95 patiënten. De resultaten laten zien dat in 75 procent van de gevallen de invasieve recidieven genetisch gerelateerd waren aan de initiële DCIS-diagnose. Dit suggereert dat de aanvankelijke behandeling niet alle tumorcellen volledig elimineerde. 

Bij 18 procent van de patiënten waren de invasieve tumoren niet genetisch gerelateerd aan DCIS en bij 7 procent was niet duidelijk of er een relatie was tussen de tumoren en DCIS.

Volgens de onderzoeksgroep wijzen deze bevindingen erop dat DCIS niet langer alleen een voorloper is van mammacarcinoom, maar ook risico geeft op het ontwikkelen van verdere invasieve ziekte. 

Verder denken de onderzoekers dat het werkelijke risico van recidief van DCIS na behandeling wordt overschat, omdat patiënten soms ook niet-gerelateerde tumoren ontwikkelen. Ze vinden het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de ontwikkeling van nieuwe behandelstrategieën om overbehandeling te voorkomen.