Overzicht

Promotieonderzoek NKI

Beter voorbereid op keuze borstreconstructie dankzij online keuzehulp

  • 17 juni 2024

Borstkankerpatiënten die een reconstructie overwegen nadat hun borst is verwijderd, moeten een ingrijpende beslissing nemen onder tijdsdruk, in een toch al moeilijke tijd. De online keuzehulp maakt het nemen van die beslissing gemakkelijker, blijkt uit promotieonderzoek van neuropsycholoog dr. Jacqueline ter Stege.

Ter Stege onderzocht het besluitvormingsproces en de kwaliteit van keuze bij de beslissing om direct voor een borstreconstructie te kiezen, dit later te laten doen, of ervan af te zien. Tweehonderdvijftig vrouwen deden mee aan het onderzoek en loting bepaalde of zij de keuzehulp kregen of een bestaande folder als aanvulling op de standaardzorg.

Bij de beslissing spelen veel factoren mee en alle vrouwen staan er anders in, merkte Ter Stege op naar aanleiding van interviews die met deze vrouwen had. ‘Sommige zijn vooral bezig met overleven, willen geen extra risico op complicaties en zo snel mogelijk herstellen. Andere vrouwen vinden het voor hun gevoel van vrouwelijkheid erg belangrijk om hun borstvorm te behouden en willen niet het ongemak van een externe prothese’, vertelt zij op de website van het NKI/AVL. Ter Stege deed haar onderzoek aan het NKI en promoveerde aan de Universiteit Leiden.

Inmiddels hebben ruim veertienhonderd vrouwen de keuzehulp gebruikt en is meer dan 80 procent er tevreden over. De gebruikers voelen zich er beter voorbereid door dan de patiënten die de standaardzorg kregen. De keuzehulp is bedoeld om vooraf thuis in te vullen en uitgeprint mee te nemen naar het consult met de plastisch chirurg.