Overzicht

Uitgeschakeld tetraspanin CD37

B-cellen transformeren tot tumorcellen doordat ze meer vet opnemen

  • 7 oktober 2022

B-cellymfoom kan ontstaan wanneer B-cellen niet meer het eiwit CD37 bevatten. CD37 remt normaal vetopname. Bij gebrek aan dit eiwit kunnen B-cellen veel meer vet opnemen en gaan prolifereren. Deze ontdekking beschrijft de onderzoeksgroep van prof. dr. Annemiek van Spriel (Radboudumc) in Nature Communications

Annemiek van Spriel
Annemiek van Spriel
Beeld: Ralph Kloppenborg/Radboudumc

Van Spriel onderzoekt tetraspanins, eiwitten die aan de buitenkant van lichaamscellen zitten. Samen met collega’s ontdekte ze dat als tetraspanin CD37 wordt uitgeschakeld, B-cellen transformeren in tumorcellen.
Vervolgonderzoek toont nu aan dat dit komt doordat CD37 in gezonde cellen vetopname remt. Zodra dit eiwit niet meer aanwezig is in een cel, neemt de cel veel meer vet op en gaat die sneller groeien en delen. Bij B-cellen kan dit leiden tot B-cellymfoom.
Tumormateriaal van patiënten met diffuus grootcellig B-cellymfoom laat zien dat bij de helft van de patiënten tumorcellen geen CD37 bezitten. Deze patiënten zonder CD37 reageren volgens Van Spriel minder goed op een combinatie van chemotherapie en immuuntherapie. Ook blijven ze minder lang leven.
Momenteel testen onderzoekers in de Verenigde Staten nieuwe medicijnen die vetopname blokkeren.