Overzicht

Eerste centrum in Nederland

AVL start met studie naar longkankerscreening

  • 10 februari 2023

Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) doet als eerste Nederlandse centrum een studie naar longkankerscreening. Onlangs ondergingen de eerste deelnemers aan de studie een CT-scan in het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek. 

Het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek.
Beeld: AVL

De CT-scan wordt zowel beoordeeld door radiologen van het AVL als door een artificial intelligence-systeem bij het Groningse Instituut voor Diagnostische Nauwkeurigheid (iDNA).

In geval van een positieve scan, met een afwijking waarbij aan longkanker wordt gedacht, wordt de huisarts van de deelnemer op de hoogte gebracht en volgt een verwijzing naar de longarts voor aanvullend onderzoek.

Deelnemers met een negatieve CT-scan krijgen een vervolgscan op basis van loting: of na 1 jaar of na 2 jaar. Uit het onderzoek, 4-in-the-lung-run geheten, moet blijken of het bij een negatieve scan wel nodig is om ieder jaar te scannen en in hoeverre artificial intelligence van toegevoegde waarde kan zijn bij de beoordeling.

Onder leiding van het Erasmus MC kijken experts uit verschillende instituten uit zes verschillende landen hoe longkankerscreening het efficiëntst ingericht kan worden. In het AVL worden 2800 deelnemers onderzocht; de verwachting is dat iedereen in 2023 een eerste scan zal ondergaan.

Naast Nederland wordt de studie ook in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië uitgevoerd. In totaal zullen 26.000 mensen deelnemen aan de studie. De resultaten worden in 2026 verwacht.