Overzicht

App halveert overlijdenskans na pancreasresectie

  • 24 juni 2022

Patiënten met pancreascarcinoom hebben minder kans op ernstige complicaties na een alvleesklieroperatie wanneer hun zorgverleners een smartphone-app gebruiken om hen te monitoren. Dat toont een onderzoek van de Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG) dat onlangs verscheen in The Lancet.

Onderzoekers van de DPCG hebben een smartphone-app ontwikkeld die artsen en verpleegkundigen kunnen gebruiken om patiënten te monitoren na een pancreasresectie. De zorgverleners kunnen hier dagelijks waardes van de patiënten in bijhouden, waaronder de hartslag, de bloeddruk, de vochtafvoer uit het operatiegebied en het aantal witte bloedcellen. 

De app bevat een algoritme dat gebaseerd is op diverse internationale wetenschappelijke studies. Aan de hand van de ingevoerde patiëntwaarden geeft de app advies over verdere behandelmogelijkheden, bijvoorbeeld of artsen een CT van de abdomen moeten aanvragen, of drains eruit kunnen of dat er juist extra drains nodig zijn, en of een antibioticabehandeling moet worden gestart. 

Het onderzoeksteam onderzocht de app in een studie waar 1748 Nederlandse patiënten aan deelnamen. In vergelijking met de patiëntengroep die de gebruikelijke zorg kreeg na de pancreasresectie, traden minder complicaties zoals bloedingen en orgaanfalen op in de groep waarbij de app na de operatie werd toegepast (8 procent versus 14 procent). In deze patiëntengroep was ook de mortaliteit lager dan in de standaardzorggroep (3 versus 5 procent).

De app is voor alle zorgverleners gratis beschikbaar in de appstores van Apple en Android onder de naam Pancreatic Surgery.