Overzicht

Maaltijd en medicijn

Alectinib werkt beter met stevig ontbijt

  • 23 juni 2023

Longkankerpatiënten die alectinib bij een licht ontbijt of kleine snack met weinig vet innemen, bereiken niet de noodzakelijke concentratie alectinib in hun bloed. Als het medicijn ingenomen wordt bij een stevig ontbijt of bij de lunch levert dat een beter effect op.

Dat blijkt uit een gerandomiseerd onderzoek van het Erasmus MC, waarin twintig longkankerpatiënten een van de twee dagelijkse doses of met magere yoghurt innamen of met een standaard ontbijt of met een zelfgekozen lunch. Alectinib is een tyrosinekinaseremmer die gegeven wordt bij behandeling bij niet-kleincellig longcarcinoom. De inname van dit medicijn bij magere yoghurt leverde een 14 procent lagere concentratie in het bloed op dan inname bij een standaard ontbijt en een 20 procent lagere concentratie dan bij een lunch.

Soms krijgen patiënten te horen dat er tussen de twee doses twaalf uur moet zitten, waardoor ze die ’s ochtends vroeg bijvoorbeeld innemen bij een schaaltje yoghurt of ’s avonds bij een lichte snack. ‘Wij zijn van mening dat alectinib beter wordt opgenomen en meer effect geeft bij een stevige maaltijd dan twaalf uur wachten tussen de twee doses’, aldus de onderzoekers in Journal of the National Comprensive Cancer Network.