Overzicht

RNA-gebaseerde bloedtesten

Achttien tumortypes zijn traceerbaar in bloed door nieuwe techniek

  • 9 september 2022

RNA-gebaseerde bloedtesten kunnen achttien verschillende soorten tumoren detecteren. Dat blijkt uit onderzoek van onder anderen dr. Sjors In ’t Veld, dr. Myron Best en prof. dr. Thomas Würdinger (Amsterdam UMC). De resultaten zijn gepubliceerd in Cancer Cell

In ’t Veld en collega’s ontdekten dat bloedplaatjes hun RNA-gehalte veranderen op basis van signalen van tumoren. Ze hebben een nieuwe techniek – thromboSeq – verfijnd, waardoor die aan de hand van RNA-metingen in het bloed nu achttien soorten kanker kan opsporen.

In een studie waarin ze thromboSeq testten, kon de techniek kanker detecteren in twee derde van 1096 bloedmonsters van stadium I-IV kankerpatiënten en in de helft van 352 stadium I-III tumoren. Daarnaast herkende thromboSeq de locatie van de tumor van vijf verschillende soorten kanker bij meer dan 80 procent van de kankerpatiënten.

ThromboSeq identificeert soms patiënten met andere aandoeningen dan tumoren ten onrechte als kankerpatiënt. De techniek moet dus nog verbeterd worden, maar het heeft potentie als aanvulling op bestaande bloedtesten voor kanker, schrijven de onderzoekers.